Exklusivaste lantegendomarna i Andalusien
Blogg

Att fira påsk (Semana Santa) i Andalusien

Att fira påsk i södra Spanien involverar inga godistiggande små påskkärringar eller påskbrasor som i Sverige. Här handlar det mer om storslagna katolska processioner till Jesus ära. De mest besökta påskprocessionerna är förstås de i Sevilla och Málaga men varje liten by har sitt eget firande som är värt att bevittna även för den som inte är religiös. Inför Semana Santa nästa vecka kan det vara roligt att planera in några riktigt autentiska andalusiska påskfiranden som ”Viernes Santo” processionen i Casares på långfredagen och ”Fiesta del Toro” i Gaucin på påskdagen.

1303580298_0
Det sägs att ett turistpar som hyrde ett hus i Gaucin över påsken för några år sedan blivit väldigt överraskade eftersom uthyraren hade glömt att nämna deras lokala tradition. Då de inte kunna läsa på spanska så brydde de sig inte heller om lapparna som satt uppsatta överallt om att flytta alla bilar från byns centrum innan söndagsmorgonen kl 8.00 (påskdagen). Varför? Jo eftersom tjurarna kommer att springa fritt genom de smala gatorna i Gaucin, jagandes modiga unga män och förstör allt som korsar deras väg, däribland bilar. De modiga unga männen kommer också att använda eventuella objekt för att fly från en arg tjur. En parkerad bil kan vara ganska praktiskt att hoppa på i full fart eller att springa rakt över. Kan du tänka dig bilden av deras likbleka ansikten med hakan nere vid knäna då de kom tillbaka hem på eftermiddagen efter en härlig vandring i naturen för att finna sin bil helt demolerad?

För alla som parkerat utanför byn är tjurrusningen en spektakulär händelse! Det börjar på påskdagen runt 10:30 på Calle Convento och slutar runt 13.00. Tjurarna korsar plaza de la Fuente, Guzmán el Bueno, C / Nueva, Los Bancos, San Juan de Dios och Barrio Alto. Efterfesten är  den trevligare delen med tapas, dryck och massor av skryt i varje lokal bar. En upplevelse att ta del av!

Viernessanto12casares09

”Procession  de Viernes Santo”, går av stapeln på Långfredagen med början runt 21.00 på kvällen vid kyrkan i el ”Llano”. Virgen de Dolores (Sörjande Jungfrun) och Santo Entierro (Jesus) bärs långsamt fram genom de smala gatorna i Casares, C / Fuente, Plaza de España, C / Carrera. De åtföljs av de typiska melankoliska trummorna som anger rytmen i marschen. Du ser också massor av barn utklädda till de lila ”penitentes” med höga strutar på huvudet och damer med höga svarta spetsslöjor ”mantillas”. Det är fascinerande att se hur de stora tunga tronerna manövreras genom de smala gatorna, hur de lyckas undvika de lågt hängande elkablarna genom bara några centimeter, och hur de får gå bakåt och framåt för att försöka klara alla svängarna utan att skrapa emot de vitkalkade väggarna.

Mötet på byns torg är höjdpunkten i processionen. I absolut tystnad, vilket är oerhört ovanligt för Andalusier, när Jungfru Maria görs buga för sin döde son. En ”falseta”, en hängiven sång i Flamenco stil, sjungs från en av balkongerna och du kan se tårar rullande ner längs kinderna på några av åskådarna som sedan applåderar entusiastiskt efteråt. För att avsluta denna genuina andalusiska upplevelsen ska du följa folkmassan in i en av barerna där man självklart avslutar firandet med massor av dryck och tapas!

 

Pia Eklund 28-03-2015 Leva i Andalusien