Luxe villa’s, landhuizen en boerderijen in Andalusie
Blog

Emigreren naar Spanje

Bijna iedereen denkt er wel eens over om de boel de boel te laten, alle schepen te verbranden, en te emigreren naar een warm land. Bij de meesten blijft het bij mijmeren, maar sommigen nemen daadwerkelijk de stap. Zoals wij! In Augustus 2001 vertrokken we met onze drie dochters (toen 5, 3 en 1) naar Andalusie, Spanje. In deze categorie schrijven we over dit avontuur en hoe we beetje bij beetje ons nieuwe leven hebben opgebouwd.

8. Inburgeren in Andalusie

Weer een nieuwe stap in het inburgeringsproces: Nienke heeft aangekondigd dat ze wel eens met een vriendinnetje wil spelen. Of we Marta niet eens kunnen vragen? In Nederland is het heel gebruikelijk toch om vriendinnetjes te vragen om te komen spelen? Hoe zou dat in ons bergdorpje Casares gaan?

7. Hoe kinderen Spaans leren

Kinderen pikken een nieuwe taal makkelijk op, zeggen ze altijd. Onze ervaring is ietsje anders! Vooral als het kind in kwestie geen fouten wil maken, en bang is om uitgelachten te worden. Als je gaat emigreren naar Spanje kun je je als volwassene voorbereiden op de taal, een kind wordt in het diepe gegooid.

6. Leven met de seizoenen

Wat zijn we in Nederland toch verwend. Qua eten bedoel ik. Alles is áltijd te krijgen. Aardbeien in december, boontjes het hele jaar door. Eigenlijk alle binnen- en buitenlandse groenten en fruitsoorten zijn het hele jaar door te krijgen. Import of kas, de consument wil het, dus de consument krijgt het. Hier in Andalusie is dat anders, er wordt gegeten van het land!